Top

Kleurlenzen schoonmaken

Lenzen schoonmaken en onderhouden


Alle contactlenzen kunnen vuil aantrekken. Om irritaties met de ogen te vermijden en om de lenzen langer te kunnen gebruiken, is het van essentieel belang om de lenzen goed te onderhouden. Als de lenzen niet goed schoongemaakt worden verminderd het zicht en het draagcomfort. 

Het schoonmaken van de lenzen bestaat uit twee stappen: het verwijderen van stoffelijke resten en de desinfectie van de micro-organische resten. 


Lenzen schoonmaken


Per type lens of lenzenvloeistof kan het verschillen hoe de lenzen schoongemaakt moeten worden. Als je gebruik maakt van NoRub vloeistof is het voldoende om de lenzen een nacht in deze vloeistof te laten staan. De lenzen worden op deze manier vanzelf schoongemaakt. Echter zijn er twijfels over of deze manier van schoonmaken voldoende is. Als u snel last heeft van geiriteerde ogen is het verstandig om de gewone lenzenvloeistof te gebruiken, de Rub-vloeistof. 

Volg het onderstaand schema om de lenzen goed schoon te maken met de Rub-vloeistof.

1. Neem wat van de reinigende lenzenvloeistof in uw handpalm, 
2. Leg de contactlens in de vloeistof en wrijf voorzichtig de hele lens in, doe dit tussen duim en wijsvinger voor ongeveer 20 seconde, 
3. Spoel de contactlens vervolgens schoon met spoelmiddel,
4. Vul het lensdoosje met bewaarvloeistof en plaats de lens hierin. 


TIPS:
  • Was altijd eerst je handen voordat je de lenzen gaat schoonmaken. De lenzen zijn erg kwetsbaar voor 
    bacteriën en andere stoffen. 
  • Probeer de lens altijd precies in het midden van de lenzenhouder te leggen. Hiermee voorkom je dat de lens per ongelijk tussen de deksel en het doosje komt. 
  • Vervang het lenzendoosje eens in het half jaar om het verspreiden van bacteriën te voorkomen.
  • Reinig ook het lenzendoosje regelmatig met desinfecteer middel.